Actueel

 

Uitstervend vak als hobby

DOOR ELINE LOHMAN

DORDRECHT – Boekbinden
is een uitstervend vak.
In Dordrecht woont iemand
die nog wel boeken
bindt, als hobby: Wim Dolman,
73 jaar oud. Al ruim
twaalf jaar is hij in de weer
met rollen linnen, karton,
snij- en persmachines om
lelijke of uit elkaar gevallen
boeken weer om te toveren
tot mooie exemplaren.

Dolman was leraar. Vijftien jaar geleden kreeg hij een nieuwe heup en voor het zover was, wilde hij wat te doen hebben, vertelt hij. “Toen ben ik acht weken lang naar een boekbinder in Den Haag gegaan, om zo het vak te leren.” Een tijd daarna ging Dolman met de VUT en pakte hij zijn hobby weer op. “Als je het lang doet, wordt het liefhebberij. Oude, dure boeken laat ik over aan een vakman. Die moet tenslotte ook wat te doen hebben. Ik bind bijvoorbeeld uit elkaar gevallen pocketboekjes in. Als ik de kosten er maar uit heb.”

Dolman praat met passie over zijn hobby en wie langs zijn huis aan de Koninginnestraat loopt, ziet hem ook steevast zitten in zijn werkkamer, omringd met reepjes karton, letterapparaten en boeken. “Ik vind het leuk om lekker bezig te zijn met mijn handen. Ik probeer wat moois te maken van iets dat er lelijk uitziet. Ik kan mijn fantasie loslaten op boeken en heb een eigen inbreng.”

De Dordtenaar bindt van alles: tijdschriften, Bijbels, hobbyboeken, kookboeken. Het vak is wel aan het uitsterven, vertelt hij. “Vroeger gingen mensen vaak naar een boekbinder. Nu is dat te duur. Maar ik heb doorlopend wat te doen. Het vak is niet moeilijk, maar het moet je liggen. Je moet precies kunnen werken en met papier en karton kunnen omgaan. Het leuke is dat ik echt iets moois kan maken van een boek. Als beroepsbinder kost het je teveel tijd en geld. Die zetten vaak gauw iets in elkaar. Ik niet.”